23948sdkhjf

Bildar världens största förpackningsföretag

Amcor köper amerikanska Bemis

Australiska Amcor Ltd. är överens med sin amerikanska konkurrenten Bemis Co. om att förvärva densamma för 47 miljarder kronor (5,26 miljarder US-dollar). Affären skapar världens största förpackningsföretag med en årsomslutning på 116 miljarder kronor.

Affären är Amcors största förvärv någonsin och genom den förbättrar företaget framförallt sin ställning på Nordamerikanska marknaden och Brasilien inom flexibla plastförpackningar. Företaget blir en sann global jätte med närvaro på omkring 30 tillväxtmarknader och en omsättning på 3-5 miljarder dollar i dessa snabbväxande ekonomier.

Affären lovordas av såväl Bemis CEO William F Austen som Amcors CEO Ron Delia. Affären följer på en tid då Bemis haft ekonomiska bekymmer på grund av svag lönsamhet och meddelade i slutet av förra året att man stänger fyra fabriker och säger upp 500 anställda för att spara cirka en halv miljard kronor.

I spåren av det har investmentbolag visat intresse för Bemis och köpt aktier över börsen, men det bli alltså en av företaget största konkurrenter Amcor som drar det längsta strået.

Amcor betalar mer för Bemis än motsvarande hela företagets omsättning som är 36,5 miljarder kronor (4,1 miljarder). På skuldfri basis värderas Bemis i affären till drygt 60 miljarder kronor (6,8 miljarder), och innebär en premie på 25 % över Bemis slutkurs den 2 augusti.

Bemis aktieägare får betalt i aktier i Amcor, som även efter affären kommer att heta Amcor. Befintliga aktieägare i Amcor kommer efter sammanslagningen att äga 71 % av bolaget och Bemis aktieägare resterande.

Omkring 70 procent av Bemis försäljning sker i Nordamerika och kommer från kunder som äger bland de största varumärkena i världen för konsumentprodukter, såsom Unilever NV, Tyson Foods Inc. och Johnson & Johnson. Bemis tillverkar alla typer av flexibla förpackningar och självhäftande etiketter för såväl livsmedel som djurmat.

Amcor fokuserar också på plastförpackningar, med cirka 54 % av försäljningen i flexibla produkter och 29 % i hårda rigida såsom flaskor. Mer än en tredjedel av Amcors försäljning sker i Nordamerika, 31 % i Europa och 5 procent i Australien och Nya Zeeland. 

Företagen räknar med att kunna minska kostnaderna med 1,6 miljarder kronor (180 miljoner) som ett resultat av sammanslagningen.

Affären räknas vara genomförd under första kvartalet 2019 och är föremål för regulatorisk prövning av konkurrensmyndigheter och slutligt godkännande av aktieägare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078